Amankah Wanita Hamil Berpuasa?

Adakah puasa selamat semasa hamil? Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada keadaan kesihatan calon ibu, usia kehamilan, perjalanan kehamilan, dan tempoh puasa yang akan dilaksanakan.

Beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa wanita hamil berpuasa dikaitkan dengan berat janin kecil dan risiko kontraksi pramatang. Puasa yang dilakukan awal kehamilan dikaitkan dengan kemungkinan ketidakupayaan pembelajaran pada kanak-kanak dewasa kemudian.

Puasa semasa mengandung akan lebih selamat untuk ibu dan janin, jika ibu itu sihat, kuat, dan tidak ada masalah semasa kehamilan. Sebelum menjalani puasa, anda perlu berunding terlebih dahulu kepada bidan atau pakar obstetrik.

Melakukan pemeriksaan kesihatan umum dan kemungkinan kompaun berpuasa seperti anemia kehamilan dan diabetes. Diabetes Gestational adalah sejenis diabetes yang berkembang semasa kehamilan.

Oleh itu, anda perlu melakukan lebih banyak kawalan kehamilan semasa menjalani puasa untuk memastikan kadar gula darah. Wanita hamil dengan diabetes tidak dinasihatkan untuk berpuasa.

Beberapa perkara yang boleh dilakukan wanita hamil semasa berpuasa untuk memastikan kehamilan selamat termasuk:

Minum air secukupnya. Pengambilan cecair yang dicadangkan ialah 1.5-2 liter sehari.

Makan makanan yang sihat dan seimbang semasa makan dan berbuka puasa. Pilih makanan yang melepaskan tenaga secara perlahan.

Karbohidrat kompleks, seperti gandum dan biji-bijian, dan makanan serat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan kering dapat membantu ibu bertahan berpuasa dan mencegah sembelit. Pengambilan protein kacang, daging, dan telur juga penting.

Dapatkan rehat yang cukup dan bekerja sebelum berpuasa atau selepas berbuka puasa.

Sekiranya berunding segera ke obstetrik anda jika kehilangan berat badan atau kurang. Begitu juga, jika anda muntah muntah, pening, kelemahan, penglihatan gelap, pergerakan janin yang berkurangan, atau kontraksi rahim.

Wanita hamil juga perlu waspada terhadap aduan dahaga dan warna air kencing yang berlebihan, yang merupakan tanda dehidrasi semasa berpuasa. Sekiranya anda berasa ragu atau bimbang tentang berpuasa semasa hamil, bercakap mengenainya dengan pakar obstetrik anda.

Baca juga: