Kemurungan Bisa sebabkan Detak jantung Taknormal

Seseorang dengan kemurungan mempunyai risiko fibrilasi atrium, atau keadaan di mana jantung berdetak tidak teratur dan cepat mengikut data baru yang dipetik oleh Berita Perubatan Hari Ini.

Data itu hanya dibentangkan di Persatuan Jantung Amerika (AHA) 2018 dalam perbincangan Epidemiologi dan Gaya Hidup Pencegahan dan Kesihatan Kardiometabolik, yang diadakan di New Orleans, Los Angeles.

Dalam data baru, mereka mengatakan bahawa 2.7 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai penyakit fibrilasi atrium (A-fi).

Jantung dengan keadaan normal berdegik secara teratur dan boleh mengalirkan darah ke atrium dan ventrikel yang akan disalurkan ke paru-paru dan seluruh tubuh. Tetapi apabila A-fib berlaku, degupan jantung terganggu supaya atria tidak dapat mengalirkan darah ke dalam ventrikel. Dan apabila darah dikumpulkan di atrium, darah boleh membeku dan menyebabkan strok. Baca juga :denyutan jantung normal kanak-kanak

Institut Kebangsaan Helath (NIH) menunjukkan bahawa di Amerika, lebih daripada 16 juta orang dewasa tertekan. Dan mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), dalam tempoh 2 minggu, 7.6% orang yang berusia lebih dari 12 tahun mengalami depresi.

Penyebab kemurungan masih tidak diketahui dengan pasti, tetapi penyelidik percaya sebabnya adalah faktor psikososial, alam sekitar, tingkah laku dan faktor lain.

Pelaporan dari Berita Perubatan Hari ini, dalam kajian terbaru, penyelidik dari Sekolah Perubatan Keck di University of Southern California di Los Angeles menganalisis data dari kajian Multi-Etika Kajian Atherosclerosis (MESA).

Lebih 6,600 orang Amerika dari pelbagai etnik menyertai MESA yang dipantau selama 13 tahun. Peserta dengan purata usia 62 tahun dan mereka diisytiharkan tidak mempunyai penyakit jantung pada permulaan kajian.

Para pesakit yang mengambil antidepresan dan mendapat markah tertinggi dalam ujian kesihatan untuk kemurungan mempunyai risiko peningkatan 30% A-fib, berbanding para peserta skor rendah dan tidak mengambil antidepresan.

Kajian ini tidak dapat menentukan dengan tepat bagaimana fungsi jantung boleh diganggu oleh kemurungan. Tetapi penyelidik mengesyaki bahawa keradangan dan tahap peningkatan beberapa hormon boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak teratur.

Dr. Parveen Garg, penyelidik utama dalam kajian itu, berkata penemuan itu mengenal pasti kebanyakan rakyat Amerika dengan kemungkinan peningkatan risiko fibrilasi atrium dan mencegah aritmia.

Dia juga mengatakan bahawa mereka perlu melihat sama ada merawat kemurungan boleh mengurangkan risiko fibrilasi atrium.

Data yang menyokong hubungan jantung dan mental

Dr. Garg dan rakan sekerja menjelaskan bahawa penemuan mereka menyokong kesimpulan kajian terdahulu yang menunjukkan hubungan antara kesihatan mental dan jantung.

Mereka mencadangkan, kedua-dua doktor dan pesakit perlu tahu bahawa bukti menunjukkan bahawa pada orang umum yang mengalami kemurungan mempunyai peningkatan risiko penyakit jantung.

Seperti yang dilaporkan oleh Berita Perubatan Today pada 2016, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa merawat kemurungan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Dalam kajian ini, orang yang telah dirawat untuk kemurungan mempunyai kadar risiko kardiovaskular yang sama dengan mereka yang tidak mengalami depresi. Baca juga: cara nak hilangkan jerawat dalam masa 1 hari

Dan pada tahun yang lalu, mereka mengkaji satu kajian yang menunjukkan bahawa orang yang mengalami kemurungan dan penyakit jantung koronari (CAD) mempunyai risiko kematian yang lebih awal. Penyelidik juga mendapati bahawa seseorang yang dikatakan mempunyai kemurungan dan penyakit jantung koronari, mempunyai risiko kematian prematur yang lebih tinggi.